fbpx

Кокосово масло

Био кокосово масло

Кокосът е разпространен в тропичните и субтропичните части на планетата и се използва от хилядолетия като източник на храна, за фибри, масло и др. Кокосовото масло, което се добива от сърцевината на кокосовите орехи се използва от древността като козметична съставка, както за овлажняване на кожата, така и за подхранване на косата.

Кокосовото масло

По-голямата част от кокосовото масло на пазара всъщност е извлечено от копрата, което е изсушената месеста част на кокосовия орех – това е масово произведеното масло, изискващо огромни количества енергия и даващо по същество масло с неособено високо качество. Така полученото сурово масло изисква допълнително рафиниране, избелване и дезодориране (RBD – refining, bleaching and deodorising). Това изисква химикали и големи количества топлина за произвеждане на търговски добър продукт. Този процес отнема много от прекрасните естествени аромати и ползи, открити в кокосовото масло. Това означава, че кокосовото масло получено от копрата и естественото кокосово масло са два много различни продукта.

Събиране и добив на кокосово масло

Ядките се събират преди да се спукат и отворят, след което бялата плъст се изважда на ръка. След това тази люспеста месеста част се изсушава внимателно преди да бъде прекарана през ръчна хидравлична преса, за да се получи естествено студено пресовано кокосово масло. Производственият процес е изключително бърз – особено в сравнение с традиционния, използващ изсушена копра. В действителност, студено пресованото кокосово масло се получава час след отварянето на кокосовия орех. Този процес запазва всички летливи вещества, което дава на маслото уникален аромат и вкус на кокос.

Употреба и ползи от кокосовото масло

Поради високото си съдържание на наситени мазнини, кокосовото масло е стабилно и има дълъг срок на годност, което го прави идеален за употреба в козметиката. Кокосовото масло се абсорбира лесно в кожата, както могат да потвърдят поколения потребители. То съдържа високи нива на антиоксиданти, които когато маслото се използва като съставка в козметичните формулировки, помага за защита срещу образуването на свободни радикали и последващо увреждане на кожата.

Още от блога