fbpx

Какаови истории

За какао ще си говорим. Значи за шоколад. И със сигурност се усмихвате вече доволно. Историята на какаото повечето сме я чували. Искаме да чуем Вашите истории за какаото, а ние ще Ви разкажем няколко от нашите тук.

Само при мисълта за шоколад, вече усещаме аромата му. Не вкус, не цвят, не текстура. А аромат. Има много изследвания за въздействията на мириса на какао върху хората и е доказано, че ни е достатъчно дори само да го помиришем, за да задоволим глада си за шоколад. Такива изследвания е задължително да се изпробват. Ако не става, поне ще знаем, че сме от изключенията на точно това изследване 😉

Та… Пробвано е с чаша горчиво горещо какао. Действа! И с изстудено горчиво какао също. Но горчиво горещо какао и заедно с него да хапваме шоколад… Прекалено идва. Жертвахме се в името на науката и сега си пием какаото самостоятелно и с наслада!

Друго изследване, това на Нийл Мартин, психолог към университета Мидълсекс в Енфийлд, Великобритания, е проучил успокояващото въздействие на вдишването на аромата на естествено какаово масло. Пробвахме го. Затворихме очи, отворихме бурканче и вдишахме дълбоко с една лека доволна усмивка на уста (все пак знаехме какво вдишваме). Сигурно тета-вълните и на нашите мозъци показаха същите като на изследваните хора резултати. Усещането ни беше, че ни олекна. Усмивките станаха още по-доволни.

Потънали в какаови мисли се сетихме как на плажа като деца се мажехме с какаово масло. Как ухаеше… как прекрасно ухаеше наоколо на шоколад! Това масло има естествен UV-филтър със защитен фактор SPF5. Нисък, но ефективен за покафеняване, а кожата… сочна, мека и вкусна! (моля, не използвайте като единствен източник за предпазване от слънцето). Та този аромат привличаше всичко и всички, затова и всякакви насекоми ни нападаха и си намирахме перфектното оправдание пред родителите да скачаме във водата възможно най-дълго! 🙂

Уханието на ферментиралите, добре изпечени какаови зърна, от което мозъкът усеща насладата и без да сме гризнали дори шоколад е една прекрасна новина да си даваме това удоволствие не само със сладкото (и калорично) изкушение, ами и като вкараме употребата на какаото в изненадващи ни моменти – ние се масажираме след душ с Пухкаво масло с жожоба и какао и мажем устните си с натуралния балсам с арганово масло, а доволната усмивка сама се разлива!


Разкажете ни и Вашите истории на (имейл orders@www.bliss-natural.comFacebook). Ще се радваме да научим и забавни случки, и новости около така любимия ни шоколад.

О, събираме и рецепти! Ето една от нас – смесваме заквасена сметана с какао на прах. Колкото поеме. И, voila, имаме си  пухкав шоколадов мус. Няма нужда от захар дори.

Още от блога