fbpx

Дезинфектантите – съвети и рецепти

Скъпи приятели,

Напоследък всички ние мием ръцете си доста старателно и продължително, което може да доведе до суха, чувствителна и възпалена кожа. Това е и причината и много от вас да потърсят алтернативи.

Добрата новина е, че можем да се справим с всичко това. Днес ще ви представим полезна информация, препоръки и …топ съвет!

НА ПЪРВО МЯСТО – ДЕЗИНФЕКТАТИТЕ ЗА РЪЦЕ…

Може би си задавате въпроса защо не предложихме продукт като дезинфектант за ръце?

Както всички знаем в момента времената са несигурни за всички и ние разбираме нуждата ви от дезинфекциращо средство, но това не е продукт, който обичайно предлагаме. В България дезинфектантите попадат в категория биоциди, а не козметика. Изискванията и нормативната база за двете са различни и сложни.

Като учени и създатели на козметични продукти ние бихме могли веднага да създадем дезинфекциращ продукт, който да ви предложим. Но няма да го направим преди да го подложим на необходимите тестове за безопасност и ефикасност. Поради настоящото ограничение и социално дистанциране не е възможно да създадем продукт и да го тестваме.

Във време като това смятаме, че би било безотговорно да създадем продукт за дезинфекция, който няма научни и практически доказателства за своята ефективност. Преди всичко, защото абсолютно не бихме искали да използвате нещо, което може и да не работи по правилния начин! Не желаем да създаваме риск за вашето здраве!

Ето защо бихме искали да ви споделим съществуваща рецепта за дезинфекция, предложена от Световната здравна организация (СЗО), която можете да приготвите сами в домашни условия.

Рецепта 1 за дезинфекциращ спрей (с етанол)
В буркан, пулверизатор или друго шише от 100 мл се слагат следните съставки:
– 96% етанол – 83,3 мл;
– 3% H2O2 (водороден пероксид) – 4.2 мл;
– Глицерол – 1,5 мл;
Долива се с преварена чешмяна или дестилирана вода до 100 мл и се разклаща внимателно до пълно хомогенизиране.

Рецепта 2 за дезинфекциращ спрей (с изопропилов алкохол)
В буркан, пулверизатор или друго шише от 100 мл се слагат следните съставки:
– Изопропилов алкохол – 75,2 мл;
– 3% H2O2 (водороден пероксид) – 4.2 мл;
– Глицерол – 1,5 мл;
Долива се с преварена чешмяна или дестилирана вода до 100 мл и се разклаща внимателно до пълно хомогенизиране.

Рецепта 3 за спрей с по-ниско алкохолно съдържание (около 70%)
В буркан, пулверизатор или друго шише от 100 мл се слагат следните съставки:
– Етанол/ Изопропилов алкохол – 71 мл;
– Глицерол – 5 мл;
– 2 капки етерично масло от чаено дърво/лавандула (използват се за аромат).
Долива се с преварена чешмяна или дестилирана вода до 100 мл и се разклаща внимателно до пълно хомогенизиране.
NB! Бъдете много внимателни с етеричните масла, особено когато става въпрос за чувствителна детска кожа или кожа на бременни и кърмещи жени.
NBB! Не използвайте етерични масла от бергамот, горчив портокал, лимон, лайм и грейпфрут. Те са фоточувствителни и оставайки върху кожата ви могат да й навредят при излагане на слънчева светлина.

Препоръчваме ви да опитате само, ако имате всички препоръчани материали. Сега не е време за експериментиране или заместване на съставки. Посочените компоненти може да се намерят в аптеките или дрогериите.

Ако решите да си закупите дезинфектант за ръце ви препоръчваме той да е от сигурен източник.

Ако не можете да си купите дезинфекциращ продукт или съставките, за да си направите такъв, моля НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, че повечето ескперти препоръчват МИЕНЕ НА РЪЦЕТЕ. Това е най-ефективното решение в сегашната ситуация.

И така, миенето на ръце… как сапунът убива коронавируса?

Ако се интересувате защо миенето на ръцете се насърчава толкова силно в момента, ето една добра статия, която обяснява „науката за сапуна или как той убива вирусите”:
Накратко „Вирусът е самостоятелна наночастица, чиято най-слаба част е липидния (мастния) двоен слой. Сапунът разтваря мастната мембрана и вирусът се разпада като къща от карти и умира, или по-точно може да кажем, че става неактивен, тъй като вирусите всъщност не са живи.”

И така измиването на ръцете е нещото, което всички трябва да правим.

Не бихме могли обаче да пренебрегнем последиците, до които води непрекъснатото дезинфециране и миене на ръцете. Какво е решението за загрубялата, напукана и раздразнена кожа? Препоръчваме ви нашите продукти, съставени от чисти, органични масла, които ще възвърнат мекотата и еластичността на кожата ви!

– Масло за тяло (body butter)
– Олио против стрии (anti-stretch marks oil)
– Балсам за устни (lip balm)

Препоръчваме ви още:
В битката със сухата кожа

Още от блога