fbpx

Макадамия

Маслото от ядките на макадамия, т. нар. „австралийски орех”, идва от дребномащабни африкански фермери в кенийските планини. Те често използват изхвърлените ядки от търговците на хранителни продукти.

Дървото на макадамията дава плодове през цялата година на няколко етапа на растеж. Също така в определени периоди на годината клоните се отрупват със светло розово оцветени цветове с деликатен парфюмен аромат. Когато узреят, орехите, обвити в зелена, мека черупка падат на земята. Ядките и техните черупки се събират и след това се транспортират до определени места, където се счупват и се извлича маслото чрез процес на студено пресоване. При него се произвежда масло богато на витамин Е, моно- (олеинова и палмитолеинова киселина) и полиненаситени мастни киселини, както и наситени като палмитинова киселина.

Производство

Вследствие на обработката ядката се използва изцяло. Маслото намира приложение в натуралната козметика или в хранително-вкусовата промишленост, а ядковата маса – страничният продукт от пресоването (т. нар. кейк) се използва като храна за животните. Черупките са гориво за произвеждане на енергия за фабриките, загряване на вода и полуване на топлина. Местните фабрики, в които се обработват ядките на макадамията, се грижат за своите служители и техните семейства, подпомагат и изпращането на децата им на училище. Общият обяд с ястия, подправени с пресен кориандър, джинджифил и чесън, е част от ежедневието във фабриките. Повечето служители работят в продължение на много години и научават методите на производство отдолу нагоре, развивайки се в различните сфери на производството.

Употреба и ползи от маслото от макадамия

Маслото от орехите на макадамия съдържа мастни киселини със състав много близък до този на човешкия себум. Има много добри омекотяващи и регенериращи свойства, не е мазен и има способността да проникне в епидермиса на човешката кожа. В сравнение с другите масла съдържа една от най-високите концентрации на ненаситената мастна киселина – палмитолеиновата, също така известна като Омега 7. Тя е позната с качествата си да омекотява и стимулира еластичността на кожата. Нормално тази киселина се съдържа в кожата, космите и ноктите. Характеризира се със силен антиоксидантен ефект, който я свързва и със способността й да прави кожата да сияе и да изглежда по-млада и красива. Спомага за забавяне остаряването на кожата и намалява интензивния косопад. Маслото от макадамия има и едни от най-високите нива на мононенаситени мазнини (85%) от всички липиди, а в същото време е стабилно спрямо окисление. Това прави макадамията изключително „гъвкаво” масло и желана съставка в козметиката и грижата за кожата.