fbpx

Арганово дърво – „Дървото на живота”

Известно като „Дървото на живота” от берберите, аргановото дърво е характерно за негостоприемната и отдалечена зона на долината Сус в Мароко, където техните трънливи и груби стволове могат да израстнат до 8-10 метра и да живеят стотици години. Жените на берберите познават стойността на аргановото дърво от векове. Използват ядките и маслото за храна и грижа за кожата.

Изобилните арганови дървета растат диво в полу-сухата почва, техните дълбоки коренови системи помагат за защита срещу ерозия на почвата. Плодът на аргановите дървета се нуждае от повече от година, за да узрее и може да бъде с кръгла, овална или конична форма. Дебела, горчива кора покрива месестата част и твърдата костилка, в центъра, на която се съдържат две или три богати на масло семена.

След като плодът бъде събран, меката пулпа се отранява ръчно, това е най-трудоемката част от процеса. Тя се използва като храна за животни. След това твърдите ядки се счупват между два камъка на ръка и семената се отстраняват. Този традиционен процес се извършва от берберските жени и се предава от поколение на поколение. След това се прави студено пресоване на аргановите ядки в преса от неръждаема стомана и маслото се отдекантира. След 1-2 седмици маслото се филтрува, за да се получи чист продукт с най-високо качество.

Аргановото масло има многобройни козметични и здравословни свойства поради, което се използва в различни продукти. Традиционно се използва за лечение на кожни заболявания и като козметично масло за за кожата и косата. Неговата популярност непрекъснато расте. То е богато на ненаситени и есенциални мастни киселини, с над 70% олеинова и линолова киселина. С подхранващите си свойства, то е ценно овлажняващо и ревитализиращо средство за кожата. Широко използвано в шампоани и балсами за коса, тъй като я укрепва, прави бляскава, придава обем и жизненост. Също така е много ефективен при продуктите за грижа за ноктите. Използва се при изгаряния и напукани устни, за изглаждане на бръчките и против акне.

Още от блога

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.